200 anys i +: Celebrem el bicentenari!

5.09.2017

Els Maristes hem celebrat l’acte institucional del bicentenari el dilluns 4 de setembre a l’auditori del CaixaForum, a Barcelona.  L’acte ha reunit representats de totes les obres educatives maristes de Catalunya: deu escoles i catorze obres socials, a més dels mateixos germans maristes, convidats de la resta de la província L’Hermitage (provinents d’Hongria, Grècia i França), moviments juvenils, famílies i personal de serveis.

L'acte del bicentenari també ha comptat amb el suport de la Conselleria d'Ensenyament, de la Conferència Episcopal Tarraconense, i de la Unió de Religiosos de Catalunya, a més de l’assistència de representats d'altres congregacions religioses, entitats, institucions o sindicats, que també han volgut ser presents a la celebració.

L'acte ha servit també per presentar algunes iniciatives al voltant del bicentenari de la fundació de l’Institut Marista que es faran a Catalunya durant els propers mesos. Entre aquestes activitats hi ha l'exposició itinerant "Maristes, 200 i +”, una mostra interactiva que rodarà per totes les poblacions catalanes on els Maristes hi tenen escola o obra social. La mostra s’inaugurarà el dia 25 de setembre a Mataró.

Una altra de les presentacions que s’ha fet durant l’acte de bicentenari ha estat la del musical “Amb tu, Marcel·lí”, creat per Toni Torrelles, i que s’estrenarà el dia 28 d’octubre als Maristes La Immaculada. Al musical, hi participen infants i joves de tots els centres maristes, tal com ha explicat el seu director, Albert López Vivancos, durant l’acte. També s'ha presentat el lema del curs, "Mou-te", amb una cançó interpretada per Raquel Díez, alumna del col·legi Maristes Champagnat, de Badalona.

Un dels punts clau de la jornada ha estat la taula rodona “Respostes educatives a les necessitats dels infants i joves”, moderada per Xavier Garcia, director del col·legi Maristes Girona, i on han participat Miquel Àngel Comas, Pep Buetas, Araceli Lázaro i Judith Viader. 

Resum de les intervencions

G. Emili Turú

L’acte ha començat amb una intervenció del Superior general dels Maristes, el Germà Emili Turú, que ha situat el bicentenari com "una ocasió per expressar el nostre compromís amb l'Església de rostre marià, oberta i acollidora" i per "creure en la possibilitat d'un món millor a través de l'educació".

G. Jaume Parés

El president de la Fundació Champagnat-Fundació Anna Ravell, el G. Jaume Parés, ha destacat que la voluntat dels Maristes és "estar presents allà on hi hagi un infant o un jove, especialment amb els qui ho passen pitjor" i s’ha referit a la presència global dels Maristes, oberts a una nova realitat.

P. Màxim Muñoz

El president de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), el P. Màxim Muñoz, ha animat els Maristes a continuar amb la seva tasca educativa i ha remarcat la capacitat dels religiosos per donar resposta eficaç i creativa als reptes de cada època. Una opció de vida que, amb paraules de Màxim Muñoz, "deriva de l'Evangeli i els Maristes ho feu posant-hi els infants al centre".

Hble. Sra. Clara Ponsatí

La consellera d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Clara Ponsatí, ha elogiat el compromís educatiu dels Maristes, la seva aportació al servei educatiu del país i la seva tasca ingent d’integració social. D’altra banda, s'ha pronunciat a favor de mantenir l'actual xarxa d'escoles concertades dins del servei d'educació de Catalunya i ha reconegut que "cal garantir la suficiència financera dels centres concertats".

Sra. Care Santos

L’escriptora mataronina Care Santos, premi Nadal 2017, exalumna de Maristes Valldemia i mare d’alumnes de l’escola, ha destacat que "als Maristes vaig començar a ser el que he estat en la meva vida". Care Santos ha tingut un record especial per a dos germans maristes que, segons ella, han tingut una importància decisiva en el que ella ha estat: Fèlix Rodríguez i Josep Rebugent.  

Sr. Jordi Vicente

Des de l’Equip de Pastoral de la Fundació Champagnat, Jordi Vicente va donar les claus del lema per al curs 2017-2017: “Mou-te”. Jordi Vicente ha destacat que la intenció, des de la Pastoral, és acompanyar l’acció educativa marista a partir de diferents propostes, materials i sobretot, amb la presència entre els joves, buscant en els nous llenguatges la manera d’innovar i arribar-los al cor.

Sr. Llorenç Claramunt

El director de la Fundació Champagnat ha presentat els premis Jean Baptiste Montagne, d’innovació i bones pràctiques, i el Germans Maine i Felip, de projectes de pastoral i de lleure en l’entorn marista. Llorenç Claramunt ha començat la seva intervenció recordant els dos germans, Felip i Maine, sempre propers als joves, ha explicat el sentit dels premis i ha destacat la bona tasca que fan els educadors, tant a les escoles com a les obres socials.

Excm. i Rvdm. Joan-Enric Vives

L’arquebisbe d'Urgell, secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense i copríncep d’Andorra ens ha convidat a respondre a una societat "que ens demana que anunciem Jesucrist i que defensem la dignitat de cada infant". L'arquebisbe d'Urgell ha emmarcat el treball dels Maristes "en una Europa que no pot convertir-se en un balneari per a rics i que s'ha d'obrir als pobres”. Joan-Enric Vives també ha tingut un record per als atemptats de Barcelona i Cambrils i ha demanat que entre tots hauríem de fer que Barcelona torni a ser ciutat de primavera i esperança.

G. Pere Ferré

El Provincial de Maristes L’Hermitage, el G. Pere Ferré, s’ha referit a la tasca dels educadors, dient que no han de tirar mai la tovallola malgrat la sensació de remar contracorrent. Pere Ferré ha tancat l’acte dient que hem de mirar al futur amb confiança, recordant que és bo sortir de les zones de confort i que ens animem a continuar explorant nous camins. Segons Pere Ferré, “200 anys no són cap punt d’arribada, sinó un senyal per continuar avançant”. El lema del bicentenari marista és “un nou començament". Segons Pere Ferré, un nou començament per desplegar el projecte d’innovació educativa a les escoles i aprofundir el compromís social i pastoral en el món infantil i juvenil. 

Celebrem el bicentenari marista

Compartir