• Inici
  • Notícies
  • 50 anys de la presència marista a les Corts: TRES MIRADES D’UN ANIVERSARI

50 anys de la presència marista a les Corts: TRES MIRADES D’UN ANIVERSARI

12.06.2017

La plaça de la Concòrdia animada, juganera, dialogant, viva... serveix d’atri a la Parròquia de Santa Maria del Remei de les Corts. El divendres 9 de juny ha acollit la celebració eucarística per commemorar els 50 anys de la presència marista a les Corts. El participants, en entrar al temple, s’han vist envoltats de llum i color, gràcies a les pintures d’estil florentí que Bàrbara Bibiloni, amb la col·laboració de dos companys Cesc Grimalt i Tomàs Barceló, tres joves mallorquins,  han ornamentat les parets. Un monument a la llibertat artística i a la creativitat al servei de continguts bíblics i espirituals. Un ambient apropiat per celebrar l’eucaristia, presidida per Mons. Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i molt aviat cardenal.

Pares i mares d’alumnes, professores i professors, germans maristes, alumnes, antics alumnes, gent simpatitzant i vinculada a l’esperit marista s’hi ha volgut fer present per recordar dues efemèrides: els 200 anys de la fundació de l’Institut dels Germans Maristes, fundat el 2 de gener de 1817 per sant Marcel·lí Champagnat, avui present a 81 països dels cinc continents, i els 50 anys de la presència marista al barri a través del Col·legi Sants-Les Corts.

Mons. Joan Josep Omella ha centrat la seva  intervenció a l’homilia en tres mirades, Una mirada al passat des de l’agraïment. Ha remarcat la importància de donar gràcies: “Es de bien nacidos el ser agradecidos”. Un passat que ens porta ara fa 200 anys a la persona de Marcel·lí Champagnat que, a l’edat de 27 anys, sensible a les mancances de la seva època, es lliura a favor dels infants pobres i dels joves. Amb aquest motiu crea un Institut de germans i col·laboradors que volen dedicar la seva vocació a l’educació de les persones. Una presència que ara fa 50 anys està al barri de les Corts. Una mirada al present, tot intentant que la figura del Crist arribi al cor dels nens i dels joves. Atents a proporcionar un ensenyament de qualitat, però sense caure en la dicotomia fe-cultura. Champagnat avança amb la seva proposta la connexió amb el núm. 22 del document conciliar Gaudium et Spes: la persona de Crist i el seu missatge. Una capacitat evangelitzadora amb força i joia. Les dificultats, les persecucions... tot serveix per a la nostra conversió. La mirada al futur: obrir-se a l’esperança. A voltes les foscors del futur menen a la gent a tirar la tovallola. Però la pregunta fonamental és: “Creiem o no creiem en Jesucrist?” Finalment, comenta el lema marista: “Tot a Jesús per Maria i tot a Maria per a Jesús”. Maria, que ens ensenya el camí, ens esperona a guardar silenci i a escoltar; a acollir tot com a do de Déu, a prendre els nens tal com són, a viure en disponibilitat i conrear l’esperança. Acaba tot preguntant-se, com l’Apòstol Pau: “Qui ens separarà de l’amor del Crist?”.

L’arquebisbe de Barcelona ha proporcionat caliu i solemnitat a la festa. Entre els concelebrants, cal remarcar la presència del P. Màxim Muñoz, claretià, president de la Unió de Religiosos de Catalunya, del P. Enric Puig, jesuïta, secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, i Mn.  Pere Montagut, rector de la parròquia. La direcció general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya no ha volgut faltar a la cita. El proper 17 de juny, tindrà lloc l’acte central de la celebració del 50 aniversari en un matí ple d’al·licients i d’activitats al col·legi marista del carrer Vallespir. Una jornada que es promet inoblidable.

G. Lluís Serra

Compartir