XXII Capítol General: Testimonis

6.09.2017

Els representants de la Província l’Hermitage al XXII Capítol General són el G. Pere Ferré, el G. Gabriel Villa-Real, el G. Jaume Parés, el G. Maurice Berquet, el Michel Morel, el G. Xavier Barceló i Pep Buetas, que és laic convidat (codirector del Secretariat de Laics de l’Institut). A banda de la presència dels germans G. Emili Turú, Superior general, i el G. Josep Maria Soteras, com a membres del Consell general.

Hem parlat amb un germà i amb el nostre representant laic perquè ens deixessin entreveure com s’han preparat per viure aquest esdeveniment i les reflexions que han fet les setmanes prèvies.

G. Michel Morel

1. Com et prepares per viure el Capítol?

Miro de preparar-me de diverses maneres. La meva participació en les diferents etapes del procés capitular ja m’ha permès de posar-me en marxa i estar a l’escolta dels germans i dels laics, sobretot de França i de Grècia. També m’he preparat amb la lectura de llibres o documents recents sobre la vida religiosa; i també revisant l’Informe del Consell General sobre el que s’ha viscut en els últims 8 anys en el si de l’Institut. Però sobretot és la reflexió i la pregària personal el que m’ha ajudat a preparar-me per desenvolupar de la millor manera possible una actitud d’escolta i obertura a allò que l’Esperit Sant inspirarà als participants d’aquest Capítol per al nostre Institut avui.

2. Què n’esperes?

És un nou començament. Un nou començament, d’entrada, de les persones que es reconeixen com a “Maristes de Champagnat”. Un nou començament en la manera de percebre i, sobretot, de viure la missió al costat dels joves d’avui, en àmbits culturals diferents on viuen els Maristes avui, en un context d’internacionalització.

Un nou començament de comunitats maristes, en el sentit ampli del terme, en les quals laics i germans són testimonis de comunió fraterna, de la reconciliació i de la joia evangèlica. I n’espero també una sensibilització més gran dels Maristes per l’ecologia, en la línia del missatge del papa Francesc Laudato sí.

3. En quin context marista se celebra aquest XXII Capítol?

Amb la celebració del bicentenari de la fundació de l’Institut, vivim el Capítol com un “memorial” en el sentit bíblic de la paraula: conservar al cor els records de les meravelles que el Senyor ha fet en el nostre Institut per mirar al futur amb esperança, ja que Déu ens és fidel, però també amb realisme.

Pep Buetas

1. Com et prepares per viure el Capítol?

Procuro estar atent a les coses que passen cada dia: diàlegs, converses, projectes, notícies... Intento eixamplar la mirada per guanyar perspectiva global. Miro de fer-me conscient de tot això en moments de pregària. Em sento un instrument, en el millor sentit de la paraula.

2. Què n’esperes?

Realment no sé ben bé què n’espero perquè és un fet totalment nou per a mi. Si hi penso una mica més, potser sí voldria que de la vivència en tregui una experiència significativa. Això voldrà dir que d’alguna manera m’haurà transformat i dependrà molt de com hi vagi d’obert.

3. En quin context marista se celebra aquest XXII Capítol?

Crec que és un moment ben especial per molts motius: la dinàmica de creixement en què estem amb més presència marista al món; la comprensió profunda que tenim un carisma compartit; això barrejat amb la fragilitat de la mateixa realitat que protagonitzem les estructures, les persones i les comunitats a cada lloc i que segurament ens fan viure en clau més evangèlica, de confiança en Déu. Per a mi és la meravellosa aventura d’aquell que se sap sempre aprenent.

Compartir