Maristes de Champagnat

Els Germans maristes i els laics maristes seguim Jesús a l’estil de Maria, vivim la fraternitat i fem de la nostra vida un testimoni de presència acollidora, especialment a través de l’educació dels nens i joves, amb especial atenció als més necessitats.

Som germans i germanes!

Marcel·lí Champagnat fundà, el 2 de gener de 1817, l’Institut religiós laïcal, o Institut religiós de Germans, amb el nom de Germanets de Maria. Ell el concebia com una branca de la Societat de Maria.

La Santa Seu l’aprovà el 1863 com a Institut autònom i de dret pontifici. Tot i que respectà el nostre nom d’origen, ens donà el de Germans Maristes de l’Ensenyament.

Avui vivim un moment de gran novetat i celebrem que el carisma marista, a més dels germans, és també viscut i transmès pels laics maristes.

 

Carisma del Fundador

Mogut per l’Esperit, Marcel·lí Champagnat restà seduït per l’amor de Jesús i Maria vers ell i els altres. Aquesta experiència, unida a la seva obertura als esdeveniments i a les persones, esdevé font de la seva espiritualitat i anhel de servir els altres, i el fa sensible a les necessitats del seu temps, especialment a la ignorància religiosa i a les situacions de pobresa dels joves.

La seva fe i el desig d’acomplir la voluntat de Déu li revelen la seva missió: Donar a conèixer Jesucrist i fer-lo estimar. Sovint deia: No puc evitar, en veure un infant, que neixi en mi el desig de dir-li com Jesucrist se l’estima.

Amb aquest esperit, fundà l’Institut per a educar cristianament els joves, especialment els més desatesos.

 

Deixebles de Marcel·lí Champagnat

L’amor vessat en els nostres cors per l’Esperit Sant ens fa compartir el carisma de Marcel·lí Champagnat i impulsa totes les nostres energies vers aquest únic fi: SEGUIR JESÚS COM MARIA. Ho fem des de les opcions de vida específiques de germans i laics, caminant junts, en comunió.

Els Germans maristes som germans consagrats a Déu i vivim en comunitat. Per la professió dels vots de castedat, de pobresa i d’obediència, ens comprometem a viure els consells evangèlics. Aquest compromís ens fa testimonis i servidors del Regne de Déu.

La nostra identitat de Germà ens és una crida específica a viure la fraternitat de Crist amb tothom, especialment amb els joves, tot estimant-los desinteressadament.

Les Constitucions, aprovades per la Santa Seu, ens guien en la vivència de la nostra consagració i en la realització de les intencions del Fundador.

Els laics maristes som cristians i cristianes que hem sentit en la nostra vida la crida de Déu a viure el carisma de Champagnat i, des de l’estat de vida laïcal, hi responem, després d’un camí personal de discerniment.

El document Entorn de la mateixa taula expressa quina és la identitat dels laics maristes.

Germans i laics, maristes de Champagnat, caminem junts, en comunió, vivint un nou començament en l’inici del tercer centenari.

 

Esperit marià

El Pare Champagnat volgué donar-nos el nom de Maria per tal que visquéssim del seu esperit. Convençut que Ella ho ha fet tot entre nosaltres. l’anomenava Recurs Ordinari i Primera Superiora.

Contemplem la vida de la nostra Mare i Model per amarar-nos del seu esperit. Les seves actituds inspiren i configuren la nostra manera de ser i actuar.

Déu lliurà el seu Fill al món per mitjà de Maria. Per això, nosaltres volem fer-la conèixer i estimar com a camí que duu a Jesús.

Identitat dels Germans maristes en l'Església

Humilitat, senzillesa i modèstia

La predilecció per les tres virtuts marianes d’humilitat, senzillesa i modèstia ens ve de Marcel·lí Champagnat. Aquestes virtuts embolcallen d’autenticitat i bonesa el nostre tracte amb els Germans i altres persones.

Oferim ben de grat la nostra vida i els nostres talents al servei de l’Església i del món, fent el bé silenciosament. Conscients de les nostres limitacions, posem la confiança en Déu i en Maria.

Esperit de família

En anomenar-nos Germans, afirmem que som membres d’una família unida en l’amor de Crist. La llar de Natzaret és el model del nostre esperit de família, fet d’amor i perdó, d’ajut i suport, d’oblit d’un mateix, d’obertura als altres i de joia.

Espiritualitat

L’espiritualitat que ens llegà Marcel·lí Champagnat té caràcter marià i apostòlic. Brolla de l’amor de Déu, es desenvolupa pel nostre lliurament als altres i ens duu al Pare. Així és com harmonitzem l’apostolat, la pregària i la vida comunitària.

Jesús ho és tot per a nosaltres, com ho fou per a Maria. Actuem, com Ella, amb discreció, delicadesa i respecte envers els altres.

Membres i estructures de l’Institut

L’Institut, del qual ens fem membres mitjançant la professió religiosa, està integrat per Germans professos temporals i perpetus. Estem units per l’amor i l’obediència a les Constitucions, com a Germans d’una mateixa família.

Els novicis que inicien la seva vida a l’Institut participen dels béns espirituals de la nostra família religiosa.

Unitat de l’Institut

L’Institut, estès arreu del món i encarnat en diverses cultures, fonamenta la seva unitat en el patrimoni espiritual rebut pel Pare Champagnat i transmès pels seus deixebles. Aquesta unitat exigeix comunió de pregària i de vida fraterna, acció apostòlica coordinada i servei de l’autoritat a tots els nivells.

Comunió amb l’Església

La consagració religiosa ens uneix d’una manera especial a l’Església i al seu misteri. En el si del poble de Déu, donem el testimoni profètic i joiós d’una vida dedicada totalment a Déu i als homes. Fidels al carisma de l’Institut, col·laborem en la pastoral de l’Església local

Som maristes...