Presència a Catalunya

Els Germans Maristes són a Catalunya des de l’any 1886. Quatre germans francesos arriben en tren a l’estació de Girona. I s’hi queden.

Els Maristes a Catalunya

El 19 de desembre de 1886, dilluns, a dos quarts de nou del matí, van arribar en tren a l’estació de Girona els quatre primers germans que serien el començament de la presència marista a Catalunya. Hilari, Hermile, Helion i Hipòlit tenien la intenció d’instal·lar-s’hi per aprendre castellà i així poder marxar cap a l’Argentina. Però hi va haver un canvi de plans i el juny del 1887 es va obrir la primera escola a casa nostra.

El 1887 es va obrir una escola a Mataró i posteriorment se’n van obrir més.

Abans d’acabar el segle XIX ja hi havia escoles a Vic, Torelló, Mataró-Valldemia, Rubí, Centelles, Santa Coloma de Queralt, Sabadell, Lleida, Igualada i Barcelona (1900).

Amb el desig de trobar una casa gran per formar els joves que volien ser germans, l’any 1910 es va decidir adquirir el Monestir Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, que s’ha convertit en la casa pairal dels maristes a Catalunya.

Al principi, els indrets on hi havia presència marista van ser preferentment de tipus rural: pobles on les escoles podien ser ateses per un nombre reduït de germans. Més tard ja es van fundar escoles a les ciutats i capitals.

Amb el pas dels anys, passant per èpoques de penúries i tristeses, com la Guerra Civil, s’arriba a la dècada dels anys seixanta del segle XX, on comença el camí de l’organització pròpia dels germans com a Catalunya Marista. A part de les escoles, ja funcionen els seminaris de les Avellanes, Llinars del Vallès i Rubí.

El Concili Vaticà II va promoure la renovació de la vida religiosa, cosa que va comportar un canvi en la manera de viure i de ser: un llenguatge adaptat al poble. Com a detall extern: els germans abandonen la sotana... El germà Virgili León, Superior de Catalunya del 1966 al 1972, va ser el capdavanter d’aquesta renovació. Comencen les activitats que volen accentuar la presència dels maristes entre els nens i els joves: campaments, guitarres als seminaris...

Els anys passen i a la dècada dels noranta del segle passat es diversifiquen les presències al nostre país pel desig de ser més propers als infants i joves d’ambients més desafavorits. És la llavor de l’obra social marista.

Actualment, a Catalunya, els Maristes són presents en deu escoles i en catorze obres socials. En total, atenen més de 12.000 infants i joves.

Des de l’estiu del 2003 Catalunya forma part, amb França, Hongria, Grècia, Suïssa i Algèria, de la província L’Hermitage.

Els maristes a Catalunya

Col·legis

Els Maristes avui gestionen gestionen 10 col·legis i atenen més d’11.000 infants i joves.

Obres socials

Les tretze obres socials maristes repartides per tot el territori atenen nens i joves en risc d’exclusió social, i també les seves famílies, ja sigui en medi obert o en medi residencial.

Moviments juvenils

Al voltant de cada escola marista els maristes compten amb els moviments juvenils CMS i FAJMACOR, que contribueixen a l’educació integrals dels infants a partir d’activitats de lleure.

Escola Mirall

Els Maristes formen monitors en el lleure, conscients de la importància de l’educació de nens i joves.

Comunitats de germans

A Catalunya hi ha 16 comunitats repartides per tot el territori, que acullen prop d’un centenar de germans maristes.

SED

SED és una ONG creada amb la finalitat de coordinar i promoure el moviment de solidaritat amb els països empobrits que es venia suscitant a l'entorn Marista i, al mateix temps, canalitzar aportacions i acompanyar el voluntariat que implica tot plegat.

Galeria històrica